Wei Wu Wei (handelen zonder te handelen)
In het Taoïsme is er een begrip Wu Wei dat staat voor ‘weten wanneer niet te handelen’. De uitbreiding ervan is Wei Wu Wei dat staat voor ‘handelen zonder te handelen’. Dat is uiteraard een paradoxale omschrijving die erom vraagt na te denken over de bedoeling.
Toen ik Wei Wu Wei voor het eerst zag begreep ik er niet zoveel van maar had wel direct een beleven dat het voor onze onderwerpen een relevant en positief begrip zou kunnen zijn. Daarom een paar gedachten en tips.
We zijn met allen in ons werk vooral gericht op doen, meters maken, verschil maken, verder brengen. Alles onder het motto: er verandert pas iets in de wereld als er iemand iets gaat doen. Dat lijkt heel logisch en rationeel. Of alle acties die we doen ook positief uitpakken is daarmee vaak nog maar zeer de vraag.
Bewust niet handelen kan ook zeker wel het gevolg zijn van een reflectie op een situatie. En daarmee dus ook een vorm van passief handelen zijn. Ik denk na over een acute situatie en beoordeel deze zo dat mijn opties voor handelen geen van allen een postitief resultaat zullen brengen. Ik besluit dan ook niet te handelen en goed te kijken hoe de zaak zich vanuit de betreffende context en dynamiek zich ontwikkelt. Wei Wu Wei: handelen zonder te handelen.
Waar zou je Wei Wu Wei kunnen gebruiken?
- intervenieer niet bij projecten (beschrijf hoogstens wat je waarneemt)
- stap niet in een conflict tussen twee medewerkers
- laat een te-mooi-om-waar-te-zijn aanbod gewoon lopen
- bepaal een gewenst resultaat en geef het daarna over
Kortom maak niet handelen tot vast onderdeel van je handelingsrepertoire en je doet jezelf en anderen een groot plezier.
Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen als je dit een aardig artikel vind!
Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk
1 reactie
Ook wel bekend als leiderschap door ‘op je handen te blijven zitten’