Visgraat diagram (handig bij problemen)

19 augustus 2010 |

Schermafbeelding 2010-08-17 om 20.58.33Een visgraat diagram (ook vaak benoemd als ‘Cause & effect diagram’ of ‘Ishikawa diagram’) bestaat uit een grafische voorstelling die lijkt op een vis en vandaar ook de naam. Te gebruiken met groepen of teams om een hoofdoorzaak te vinden van een zich voordoend effect en dát is meestal een probleem. Eenmaal gebruikt is het een simpel en mooi instrument. Hieronder eerst een voorbeeld:

Vb Visgraatdiagram

Vb Visgraatdiagram

In de kop komt het probleem. De hoofdgraten zijn de richtingen waarin de oorzaken worden gedacht. In de hoofdgraten kunnen nog weer zijgraten getekend worden. Daar komen de woorden/begrippen/associaties die te maken hebben met de oorzaken die gekozen zijn.  De kunst is om dóór te brainstormen totdat er een dieper begrip is ontstaan van de hoofdoorzaak (root-cause). Vervolgens kan met het nieuwe begrip of inzicht een plan worden gemaakt om te ‘bewijzen’ dat de hypothese klopt, en daarna een oplossingsrichting worden gekozen voor het probleem.

De kracht van het diagram zit hem in de gemeenschappelijke reis die noodzakelijk is om het gewenste begrip of inzicht te krijgen. In je eentje een visgraatdiagram maken kan, maar daarmee verliest het wel een boel van zijn kracht.

Een iets meer uitgewerkt voorbeeld:

Visdiagram ontevreden klant

Visdiagram ontevreden klant

Tips

  • eerst werken met geeltjes zodat je makkelijk kunt veranderen;
  • snel werken en regelmatig de focus verleggen;
  • eerst generieke categorieën gebruiken en die later specificeren (b.v. mensen, machines, methodes, machines, omgeving enz;
  • omcirkelen als je vermoedt dat je een hoofdoorzaak te pakken hebben;
  • de kans op goede ideeën is groter bij veel ideeën, dus niet discussiëren bij de start maar eerst brainstormen.
Tweet dit artikel

Met plezier gelezen? Schrijf je in en krijg iedere vrijdag om 10 uur een update van nieuwe artikelen Ontvang als dank direct de handleiding weekreview (pdf ebook).


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 19 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *