Tussen Apollo en Dionysos
Apollo is de God van de voorspelling, maat en de beheerst gevormde muziek. Hij woont boven op een berg, speelt de harp en denkt na over getallen, vormen en geniet van de innerlijke en uiterlijke rust.
Dionysos is de God van de extase en het feest. Hij wordt omringd door zijn satyrs die opzwepende muziek voor hem maken, druiven voeren en hem daarmee dronken voeren totdat er een bacchanaal ontstaat.
‘Apollinisch betekent rustig (doordacht, overdacht en beheerst); deze term is ontleend aan de Griekse god Apollon. Het tegenovergestelde wordt meestal aangeduid met dionysisch (extatisch, onrustig, geestvervoering en onbeheerst).’ (citaat Wikipedia)
In organisaties staat Apollo voor de beheerste systemen en processen, dat wat voorspelbaar lijkt omdat het de belichaming is van het succes van gister. Deze god staat voor de gestolde kwaliteit die uiteindelijk leidt tot bureaucratie.
Dionysos staat in organisaties voor het lichtelijk anarchistische uitproberen van nieuwe dingen, soms met succes maar soms ook leidend tot ‘sunk costs’. Het is de basis van creativiteit en innovatie in de zin van onverwachte gelukte zaken.
In organisaties wisselen periodes van vorm en rust zich ook af met extatische en onbeheerste perioden. De eerste levensfasen van een organisatie (Vroege strubbelingen, Pret en Wild Water) hebben vaak (te) veel van Dionysos. De latere fasen (Tredmolen, Grote Sleur en Doodsgereutel) te veel Apollo. De kunst is om een goede balans te vinden tussen deze twee krachten en daarmee een optimum te bereiken tussen vorm en chaos passend bij de situatie van dat moment voor je team of organisatie.
Meer weten over deze balans? Bel me op 06 224 559 02 of stuur een bericht via contact.
Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk