Slimme langere audioberichten in Whatsapp

7 juli 2024 |

Ik zie een nieuwe trend opduiken.

Voicemail gaat de schroothoop op en audioberichten in WhatsApp nemen hun plaats in. Eigen schuld, dikke bult voor de providers met hun omslachtige voicemailfuncties: te veel geklik, gewacht en onzinnige tussenteksten.

Audioberichten zijn handig, snel en blijven in de informele WhatsApp-sfeer. Zelf gebruik ik ze vooral als ik weinig vertrouwen heb in de e-mailvaardigheden van mijn ontvanger.

Kort en Krachtig vs. Lang en Uitgebreid

Voor korte berichten is de WhatsApp-interface prima: druk op het microfoontje en spreek in. Voor langere berichten is het niet handig. Zeker niet met worstvingers of als je graag wilt wandelen om je gedachten te ordenen.

De Lange Audioberichten-Truc

Toen kwamen de dames om de hoek.

Mijn lief en haar vriendinnen sturen wekelijks audioberichten van soms wel twintig minuten. Dat werkt niet met een vinger op het microfoontje. Ze gebruiken de ‘Dictafoon’ app op hun iPhones. Eén druk op de rode knop, inspreken, en via het deelknopje gaat het audiobestand naar WhatsApp. Ik heb het getest; het werkt elegant en snel. Dit trucje werkt trouwens ook met e-mail en Notities.

Houd het Simpel en Elegant

Ja, er zijn apps die je audioberichten transcriberen, achterstevoren afspelen en in het Swahili vertalen. Maar ik houd het liever simpel en elegant.

  • Kan dit ook in MS Teams Chat? Dat hangt van de inrichting van MS 365 af.
  • En op Android telefoons? Geen idee. Weet jij het? Deel het hieronder in een reactie, dan hebben anderen er ook iets aan.

Update:

Tip van Annemarie uit de reacties (die verder helemaal niet enthousiast is over langere spraakberichten):

‘Je hoeft trouwens niet het microfoontje ingedrukt houden in WhatsApp voor de wat langere berichtjes. Als je de microfoon indrukt en dan tegelijkertijd omhoog veegt “lockt” hij het microfoontje. En dan kun je praten met losse handen ;-).’


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

7 reacties

  • Bart Koning says:

    Ik vind het verschrikkelijk! Puur éénrichtingverkeer; je kunt tijdens zo’n monoloog niet tussendoor iets vragen. Je moet eerst het héle bericht afluisteren en heel veel mensen zijn héél slecht in kort en kernachtig vertellen waar het om gaat en wat jou rol daarin is.

    Net zo ergerlijk als links naar tiktoks in de Whatsapp om je iets duidelijk te maken. Moet je eerst een eindeloos lang filmpje gaan kijken om te zien wat iemand anders ook al heeft gezien. Voor grappige dingen, oké. Maar vat informatieve dingen aub voor me samen…

    • Ad van der Hulst says:

      Ha Bart, voor de communicatie die jij graag lijkt te hebben is schrijven een stuk slimmer. Helder denken, dan schrijven en dan nog een keer redigeren. Dat is het meest waardevol voor de ontvangende kant. Voor de rustig bespiegelende communicatie (om maar het andere einde van het spectrum te verwoorden) zijn deze langere audioberichten juist weer heel waardevol.

  • Annemarie says:

    Je hoeft trouwens niet het microfoontje ingedrukt houden in WhatsApp voor de wat langere berichtjes. Als je de microfoon indrukt en dan tegelijkertijd omhoog veegt “lockt” hij het microfoontje. En dan kun je praten met losse handen ;-).

    Als ontvanger heb ik een absolute hekel aan spraakberichtjes. Ik zit op mijn werk, er komt een bericht binnen, het triggert mijn nieuwsgierigheid, maar ik kan er niet naar luisteren. Om dan snel in de pauze op de wc even te luisteren en erachter te komen dat het een ellenlang relaas is met de kernvraag pas helemaal aan het einde ;-). Eens met Bart Koning, mensen zijn slecht in kort en kernachtig.

  • Rob Smith says:

    Simpel en elegant daar ben ik voor.
    Geef niet het medium de schuld maar de mensen die zich niet in kunnen houden. Elke vorm van innovatie brengt steeds weer de twijfel met zich mee van ‘doe ik mee of laat ik deze liever zitten’. Kijk je terug op de introductie van technologie van vandaag dan waren de reacties niet heel anders dan die van nu. Dus Ad heeft gelijk, hou het simpel en elegant. Dat geldt ook voor gesprekken in vergaderingen, e-mailberichten, reacties op social media en het ‘gelul’ tijdens verjaardagen en feestjes.

  • Marty says:

    Beste Ad,
    Het werkt ook op een Android telefoon. Ik heb het getest.

    Je kan het via degelijke dictafoon app doen, maar moet je dan mogelijk eerst installeren, want die is mogelijk niet standaard geïnstalleerd op de telefoon, in tegenstelling tot de iPhone’s van Apple.

    Ik gebruik zelf Shelly Voice Recorder uit de F-Droid store, want die is simpel en open-source zonder de gebruikelijke commerciële tracking. Soms is het wel even kijken welke opnamemicrofoon je nodig hebt om op te kunnen nemen en of je de rechten daarvoor toestaat. Daarna is opnemen en delen vanuit die app via WhatsApp een fluitje van een cent.

    In de Google Play Store zal er vast ook wel een degelijke app te vinden zijn.

    Dit is misschien alleen voor langere berichten nodig, want de microfoon locken door omhoog te vegen werkt ook in de Android versie van WhatsApp.
    Voordeel van het direct opnemen in WhatsApp is dat de afspeelsnelheid verhoogd kan worden van 1x naar 1,5x tot 2x. Handig voor als de verzender wat langzaam praat, of dat je snel kan luisteren. 😄

    Groeten, Marty

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *