Wat je kunt leren van de Spoed Eisende Hulp (over prioriteiten)

11 februari 2022 |

Er zijn drie praktische manieren om te prioriteren. Ze hebben allemaal hun sterke kant.

De methodiek die gebruikt wordt bij de Spoed Eisende Hulp (SEH) is het meest krachtig als er veel tegelijk komt en alles even belangrijk lijkt. Het Handboek Personal Lean heeft een uitgebreid deel over prioriteiten. De drie manieren op rij.

1. Werken met Dringend en Belangrijk (kwadranten van Eisenhower)

Ieder kwadrant is een combi van dringend en belangrijk en heeft zijn eigen strategie. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven met de focus op de overgangen tussen de verschillende kwadranten.

2. Pareto: de 80/20 regel

Dit principe stelt dat 20% van de oorzaken verantwoordelijk is voor 80% van de gevolgen:

  • in 20 % van je tijd haal je 80% van je resultaat;
  • 20 % van je collega’s of medewerkers vragen 80 % van je tijd;
  • 20 % van je klanten zorgen voor 80 % van je omzet;
  • 20 % van de mensen heeft 80 % van het inkomen;
  • 20 % van de maakindustrie levert 80 % van de vervuiling.

De kunst is om te bepalen waar de 20 % oorzaken zich bevindt die 80 % van de gevolgen voor zijn rekening neemt. Als je de 20% vindt heb je de hefboom in beeld. De bedrijfskundige variant hiervan is de ABC-XYZ-analyse.

3. Triage (de prioritering bij de SEH)

Bij de SEH kunnen ze prioriteren als de beste en ze hebben er nauwelijks tijd voor nodig. Het is de kern van het succes. De triage-verpleegkundigen bepalen wie er eerst behandeld gaat worden en wie best een tijdje kan wachten. Alles gericht op redden van de meeste levens en het geven van directe hulp.

Het begrip triage is ontstaan aan de Franse kant van het slachtveld van WO I. De ’tri’ stond voor drie simpele categorieën:

  1. onbehandelbaar;
  2. ter plekke behandelen;
  3. naar het hospitaal vervoeren.

Bij onze SEH’s gaat dat inmiddels wel iets anders maar de basis is onveranderd. Snel bepalen wat prio is. De triage-verpleegkundigen doen dat uiteraard niet zomaar maar hebben checklists, routines en protocollen die de basis vormen. De triage-verpleegkundige neemt ín het moment – op basis van alle eigen kennis en ervaring – in relatieve rust, razendsnel besluiten over de juiste dingen.

Wat kunnen wij leren van de SEH?

  • Het bestaansrecht, de waarde en de leidende principes van deze bijzondere vorm van zorg zijn diep verankerd en altijd paraat.
  • De kennis en ervaring is geborgd in ondersteunende systemen zodat de diegene die de triage doet vrij in het ‘hier en nu’ kan staan.
  • De triagist heeft de skill om te focussen op één probleem te midden van allerlei stress.

Hoewel ons het in ons werk niet over leven en dood gaat, kunnen we triage goed gebruiken om voor- en achtergrond te krijgen in hectische momenten.


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

4 reacties

  • Jan-Hein says:

    Ad herkenbaar, je begrijpt dat wij de term “triage” ook steeds vaker hanteren in dit kader.

    • Ad van der Hulst says:

      Ja zeker, ik hoor het al vaker bij de VR’s. Het begrip triage duikt overal op. En gelukkig maar ook. Het brengt het ambacht weer in het licht.

  • Martin van der Wagt says:

    Goed stuk weer, ik pas nog steeds met plezier je tips en tricks toe uit je cursus en handboek Personal Lean. Vind de valkuil bij Triage wel dat je makkelijk op kan gaan in de waan van de dag.

    • Ad van der Hulst says:

      Dank voor je aardige woorden! En het klopt dat je niet hele dag in de triage stand moet staan want het is enerverend, hectisch soms ook een beetje de heldenstand én het kost veel vitaliteit. Daar zit een grens aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *