Hoe snel typ je? (test voor blindtypen en flow om te oefenen)

15 december 2009 |

Blindtypen

Een mooi kunstje uit de Personal Lean toolkit. Met blindtypen kun je tot wel 40 dagen per jaar besparen (als je werk bestaat uit veel tekstverwerken).

De meesten van ons zullen wel niet zoveel tekst produceren maar evengoed kan het je workflow ernstig verbeteren als je hier een keer wat tijd in stopt.

Blindtypen leren is leuk, niet moeilijk en levert heel veel op.

Test blindtypen

Er zijn twee eenheden waarin typen wordt gemeten. De eerste is wpm (‘words per minute’) en de tweede cpm (‘charakters per minute’). Een goede typer haalt 300 cpm. De cpm is simpelweg afgerond wpm gedeeld door 5 (dus 60 wpm voor de goede typer). En alles blind uiteraard. Dat wil zeggen zonder naar het toetsenbord te hoeven kijken!

Hieronder twee tests om jouw snelheid te meten.

Let op! Het vertekent een beetje omdat in de test bijna alle bijzondere tekens zoals hoofdletters, aanhalingstekens, vraagteken en uitroepteken niet worden gebruikt.

Test I

Ik vond op de site van Juerd Waalboer een simpele snelheidstest die beide scores voor je meet.

De test is te vinden op: speedtest

Test II

De tweede komt van de naar mijn weten meest beroemde internationale sneltest op 10 fast fingers. Origineel Engels maar ook beschikbaar met Nederlandse woorden.

De NL test kun je hier vinden.

En nu oefenen?

De hardcore oefenmethode vind je op de site https://www.keybr.com/.
Stel voor je start bij de instellingen in dat je wilt oefenen inclusief hoofdletters en leestekens. Daarna is het een kwestie van gewoon twee keer per dag 15 minuten oefenen.

Een tip voor een slimme manier om je oefenen te borgen: maak een afspeellijst aan in Spotify of Apple Music met lekkere muziekjes.
Zet de speellijst twee keer per dag aan en doe de oefeningen op keybr.com. Kijk aan het eind bij de statistieken en volg je vorderingen.

Een redelijk doel is 40 woorden per minuut.

Mijn advies is altijd om ervoor te zorgen dat je in ieder geval blind kunt typen zodat je er niet na een prachtige volzin achter komt (omdat je dan pas naar je scherm kijkt) dat alles wat je had bedacht in Chinese hoofdletters op je scherm staat. ZONDE van je tijd, aandacht en energie!

Heb je tips voor leuke online plekken waar je spelenderwijs of snel kunt leren blindtypen, zet ze dan ajb hieronder voor de andere lezers van deze tips.


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 33 beoordelingen
Laden...

13 reacties

  • Sales Vacatures says:

    ik vind het een hele goede opzet.
    Ik vind het een slimme investering van bedrijven als ze mensen een typ cursus geven want ze verrichten dan zonder dat ze ’t eigenlijk door hebben meer werk in de zelfde tijd omdat ze sneller zijn want voor een bedrijf een goede investing is en voor de werknemer ook omdat hij meer het Idee heeft dat hij goed werk verricht in plaats van dat hij in een uur 3 pagina’s typt typt hij nu 6 wat lijdt tot een verdubbeling van de arbeits productiviteit.

    gr. Danielle van der wiel

  • marielle says:

    Ik kom uit nederland en met een nederlands toetsenbord typen kan ik heel snel. wanneer ik dus in belgie ben heb je geen qwerty toetsenbord maar een azerty toetsenbord. hieraan moet ik nog erg wennen dus is niet altijd mijn typen optimaal zoals ik het wel kan bij qwerty toetsenborden.

  • Ad van der Hulst says:

    Dag Marielle,ik heb weer wat geleerd want wist niet dat onze zuiderburen een azerty toetsenbord hadden. Grappig en lastig.

  • Els Govaerts says:

    Dag Ad,
    Als vertaler heb ik al vaak ondervonden hoeveel tijdwinst blind typen kan opleveren. Enkele jaren geleden ben ik echter met spraaktechnologie gaan werken. Niet alleen ging dat nog een pak vlugger, maar mijn teksten werden ook veel vloeiender. Je denkt gewoon anders wanneer je spreekt dan wanneer je tikt. Ook een aanrader!

  • Ad van der Hulst says:

    Dag Els, welke software gebruik je daarvoor en werkt dat ook goed in het NL?

  • Els Govaerts says:

    Ik werk met Dragon Naturally Speaking (premium-versie) van Nuance en win hiermee toch wel ca. 30% tijd. Het werkt zeer goed voor het Nederlands. In het begin moet je de software trainen door een tekst voor te lezen en tijdens het gebruik worden alle door jou gecorrigeerde woorden in een lexicon opgenomen. Daardoor wordt de herkenning alsmaar beter. Alleen woorden of namen in een andere taal worden vaak moeilijk herkend, zodat ik die even snel tik. Ik ben hier heel blij mee. Mocht je meer vragen hebben, dan wil ik ze wel per mail beantwoorden. (ik heb niets met dit bedrijf te maken)

  • iamadmin says:

    Dag Els, Dragon ken ik. Jammer voor Mac-gebruikers onder ons is het Windows only.. Dank voor je praktische tip!

  • KINT says:

    Wat kun jij slecht spellen, zeg.

  • Yes says:

    r/whooosh

  • Diana says:

    Marielle,
    Bij toetsenbordinstellingen kan je hem omzetten naar Qwerty. Zeker wanneer je blind kan typen maakt het geen enkel verschil zelfs niet wanneer je toetsenbord Chinees is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *