Gedachten over spaties in bestandsnamen (over %20 codes en aanverwant gedoe)
We zijn sinds jaar en dag gewend om in onze eigen bestandsnamen spaties te zetten. Nu de meeste van ons werken met MS 365 (OneDrive, Teams en vooral Sharepoint) staan al onze bestanden in ‘de cloud’ wat vooral betekent dat ieder bestand feitelijk een weblink is naar een plek op een server in een wolk.
Dat kun je zien als je een link (naar een bestand op een cloudlocatie) stuurt of ontvangt, in plaats van het bestand zelf (wat een goede strategie is). Je bestandsnaam start nu met https:// (of file:// als het intern is). De bestandsnaam zelf is op dat moment moeilijk leesbaar omdat iedere spatie in de naam vervangen is door een ‘%20’ code.
De bestandsnaam die bij mij in de verkenner een eenvoudige en herkenbare naam heeft zoals
230811 aanbod workshop personal lean
krijgt in de browser als naam
230811%20aanbod%20workshop%20personal%20lean
Alle spaties worden vervangen door een %20 code vanwege een weblink-protocol dat zegt dat de spatie een onveilig leesteken is.
Er zijn twee redenen om hier over na te denken
1. De code ‘%20’ bestaat uit drie tekens (%+2+0) en een spatie maar uit een. Dus bestandsnamen worden ongemerkt langer wat ons mogelijk in de problemen kan brengen bij back-ups
2. De leesbaarheid en herkenbaarheid van de bestandsnaam gaat achteruit
Wat zijn onze opties?
Optie 1: vanaf nu geen spaties gebruiken in bestandsnamen maar gebruik maken van de toegestane tekens _ en – (onderstreepje en middenstreepje). Onze bestandsnaam wordt dan:
230811_aanbod_workshop_personal_lean
of
230811-aanbod-workshop-personal-lean
Optie 2: vanaf nu alle woorden direct achter elkaar aan schrijven zodat de bestandsnaam er zo uit komt te zien:
230811aanbodworkshoppersonallean
Optie 3: gewoon spaties blijven gebruiken en je bestandsnamen kort houden (en weten wat %20 betekent als je dat tegenkomt).
Met dank aan Luc die me attent maakt op dit fenomeen naar aanleiding van de blog van vorige week en Frans Diepenhorst die me uitlegde hoe dat nu allemaal zo is gekomen.
Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk