Feedback? of Feedforward

12 december 2010 |

Marshall Goldsmith: What got you here ....De nummer één coach voor CEO’s in de USA is Marshall Goldsmith. Hij laat zichzelf alleen achteraf betalen als de coaching tot succes leidt ($ 150.000 voor een jaar begeleiding). Zijn intrigerend simpele levensmotto is: ‘Have fun, do good work, make money’.

Een van zijn fascinerende concepten is feedforward als tegenovergestelde van feedback. Zoals feedback naar haar aard altijd betrekking heeft op het verleden en een hoge sociale intelligentie vereist om vruchtbaar te worden, gaat feedforward altijd over de toekomst en vraagt geen expertise.

Een oefening in een groep

Uitgangspunt van de oefening is dat je een punt hebt waarop je je gedrag wilt veranderen (beter luisteren, vrolijker zijn enz.). Hier zijn de regels.

  1. Praat met zo veel mensen als mogelijk in vijftien minuten. Vraag de ander om drie ideeën die mogelijk zouden helpen bij het veranderen van je gedrag. Schrijf ze op en bedank je gesprekspartner die daarna dezelfde vraag aan jou stelt. Geef elkaar daarna de hand en zoek een nieuwe gesprekspartner.
  2. Leer zo veel als mogelijk en help zo veel als mogelijk.
  3. Heb het niet over het verleden. Het is veel te moeilijk om iets te leren van het verleden als het over gedragsverandering gaat en leidt alleen maar af.
  4. Beoordeel de ideeën niet. Luister en bedank. Geef er niet meer dan drie. Het heeft geen nut om vijftig ideeën te geven. De luisteraar zou alleen het laatste (vermoedelijk slechtste) idee onthouden.

Feed is voeden. Feedback is je voeden met de indrukken van anderen van jouw gedrag in het verleden. Feedforward is je voeden van jouw vraag met de ideeën van anderen richting toekomst. Feedback is klippenzeilerij. Feedforward is leuk om te doen.

Wie Marshall aan het werk wil zien over dit concept kan deze video kijken:

Marshall Goldsmith heeft drie bestsellers op zijn naam (en nog ontelbare andere boeken en artikelen). De eerste is: ‘What got you here won’t get you there’; de tweede is het ‘Mojo, how to get it, how to keep it, how to get it back if you loose it’. De derde is Triggers. Alle drie prachtige positieve boeken voor iedereen die praktische tips wil die werken. De drie boeken zijn in het Nederlands vertaald (waarbij mijn inziens de titels en in de inhoud aan kracht hebben ingeleverd).


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

2 reacties

  • Mooi artikel Ad, wat perfect past bij het werken vanuit salutogenese (bron van gezondheid), zoals je al opmerkte op Twitter!
    Het leuke van feedforward is dat het gebeurt vanuit een snelle vorm van brainstormen waarbij de focus ligt op jouw vraag. De kracht zit ‘m in het niet beoordelen van de ideeën, daarmee creëer je voor jezelf de ruimte om deze uit te proberen en te toetsen aan dat wat voor jou het beste gaat werken.
    Het woord feedforward kend ik niet, maar ben eht vanaf nu al actief aan het gebruiken. Geeft een heerlijke positieve boost en voorkomt het ongemak wat feedback nog wel eens wil opleveren….

  • Ad van der Hulst says:

    Dank je. En het mooie is dat het woord ‘feed’ ook staat voor voeding. En dat is het! Voeding voor de toekomst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *