Discipline of routine?

4 januari 2017 |

Door managers met wie ik werk wordt zo wel eens te pas en te onpas aangegeven dat al die verstandige dingen wel veel discipline vragen. Hetgeen in heldere taal staat voor: ‘ga ík niet doen’. En dat snap ik. Wie van discipline houdt speelt niet meer met het leven en dat lijkt me ook vreselijk (en onhandig). Alleen voor mariniers lijkt het nastrevenswaardig. Dus hoe zit dat dan.

jongleren

Discipline staat voor wilskracht, tegen de weerstand in volhouden, wie ‘A’ moet ook ‘B’ enz. Allemaal niet fijn en als het kan zouden we daar ver van moeten blijven.

Routines zijn gewoontes die nadat ze er eenmaal zijn, lopen op hun eigen energie. Je hoeft er niet veel meer voor te doen dan de juiste trigger opzoeken de rest gaat dan vanzelf. En dat klinkt uiteraard al veel waardevoller.

De kunst is derhalve dat we ons bijzonder bewust worden dat we eerst onze routines vormen en dat zij daarna óns gaan vormen. Je kunt dus inzoomen op de hele set aan gewoontes en routines die je hebt en kijken welke je waardevol vindt en van welke je eigenlijk best wel afscheid zou willen nemen.

Op het terrein van deze blog zouden de nieuwe gewoontes kunnen zijn:

  • iedere dag Postvak In leeg
  • weekreview doen

Heb je daar dan geen discipline voor nodig? Wat mij betreft niet. Je hebt er een sterk motief voor nodig, een beetje speelsheid en een snufje uithoudingsvermogen.

  • De motieven vind je in deze blog all over the place
  • De speelsheid krijg je door je doel visueel te maken, anderen deelgenoot te maken van je plan, jezelf te kietelen met spullen, plek, muziek, koffie etc.
  • Het uithoudingsvermogen komt dan vanzelf

En …. Je kunt deze logica uiteraard ook gebruiken om van ‘waarde’-loze gewoontes áf te komen.

Dus gok niet op discipline maar ga voor routine.

Als je eens een keer een workshop wilt over dit onderwerp laat het me weten via de contactpagina.

Andere ervaringen, tips? Zet ze hieronder in de reacties zodat we er allemaal wat aan hebben. Druk ajb hieronder op alle social media knoppen en/of op de rating-sterren als je dit een aardig artikel vind!


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren 1 beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *