DEADLINE: een mini-fenomenologie

10 februari 2016 |

deadlineEen deadline is een hard punt in de tijd. In dit artikel een mini fenomenologie van dit woord naar aanleiding van een VIP-coaching deze week.

Historie

Het woord komt uit de gevangeniskampen van de Amerikaanse burgeroorlog. De deadline was een zichtbare of vaak ook een denkbeeldige lijn een paar meter voor de feitelijke muur of schutting waar de kampmensen niet overheen mochten (deden ze dat wel dan werden ze neergeschoten). Via deze concrete betekenis is het woord overgenomen in de krantenwereld als dagelijks of wekelijks punt in de tijd waarna stoppen of wijzigen niet meer mogelijk is.

Arianna Huffington (van de Huffington Post | de grootste online-nieuwssite) schrijft in haar boek Thrive over het fenomeen deadlines: “Our current use of the word isn’t too far from its origin. Today we often use deadlines — real and imaginary — to imprison ourselves.”

Hier verschijnt de deadline als het zelfgekozen of opgelegde gevangen zijn in de tijd.

Onze gebruikelijke betekenis in managementland: De laatste dag/tijd waarop een klus geklaard dient te zijn.

3 Soorten deadlines

Ik zie drie soorten deadlines

  1. Ik heb met mezelf een afspraak dat ik op die tijd/datum iets af heb. Uiteraard is deze deadline onderhandelbaar met mijzelf. Verplaatsen levert wel altijd een slecht gevoel en verlies van energie op.
  2. Ik heb een ander in een sociaal ‘contract’ uit vrije wil toegezegd te leveren op een bepaald tijd/dag. Over deze deadline heengaan veroorzaakt schade vooral aan de kant van vertrouwen en daardoor in het betrouwbaar zijn.
  3. Er is een deadline van buiten op mijn pad gekomen en of ik nu wil of niet ik zal dit punt in de tijd serieus moeten nemen. Deze opgelegde deadline kan komen van een baas, van een overheid, van een instantie waarvan ik afhankelijk ben enz. Niet voldoen aan de deadline slaat terug op mijn belang.

Hoe nu zinnig om te gaan met dit fenomeen deadline?

  • Wees wijs met het aantal deadlines. Te veel maakt je slaaf van klok en agenda.
  • Plan ver van te voren bekende deadlines zodanig dat ze niet eens verschijnen als bijzonder punt in de tijd (kwartaalrapportages, marap, burap, begroting, jaarrekening etc)
  • Zet je eigen deadline een tijdje voor de door andere opgelegde deadline zodat je jezelf geen onnodige stress bezorgd.
  • Vermijd al te veel procedurele deadlines (‘plan van aanpak voor de concept-onderzoeksrapportage moet op die tijd/dag op de agenda staan van een tijdelijke stuurgroep xyz’) die niets met een verandering in de wereld te maken hebben.

Andere inzichten, tips, ervaringen? Graag hieronder in de reacties zodat we er allemaal iets aan hebben.


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *