De zoektocht naar elegantie II (Jongleren)

24 mei 2010 |
Jongleerballen

Jongleerballen

In mijn zoektocht naar elegantie werd ik mij gisteren bewust dat ik nog een verslaving heb die ik beschouw als voorbeeld van elegantie en dat is jongleren. Ik was in Het Bossche Broek met boek en 5 ballen en had een heerlijke tijd met afwisselend een beetje lezen en jongleren (hoe simpel kan het leven zijn!).

Jongleren is mooi vormgegeven beweging, heeft vaak symmetrieën in zich, of ritmes. Jongleren is heel prettig om te doen. Je doet wat je moet doen en het bewustzijn raakt naar de achtergrond omdat de flow zelf zo prettig is. Jongleren is simpel ten opzichte van de complexiteit die beheerst moet worden. Al het overbodige is eruit. Het is basic gericht op de aanwezige complexiteit. En ten slotte is jongleren duurzaam, heeft bestaanrecht, gebruikt niet onevenredig natuurlijke bronnen als stroom, water of mensen. Het proces is herhaalbaar en stabiel.

Jongleren beschrijven is eigenlijk niet mogelijk daarom hierna een beroemde jongleervideo.
Het is een muzikale jongleerroutine van Chriss Bliss op Golden Slumbers van de Beatles. De jongleur is entertainer en geen beroepsjongleur. In zijn act doet hij van alles met drie ballen en wint met zijn creativiteit een prijs op een prestigieus jongleerfestival.

Chris Bliss en Golden Slumbers

 


Tip! Ben je een Apple/Mac gebruiker? Kijk dan eens op de website MacMonk


Beoordeel deze tip:

1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren nog geen beoordelingen
Laden...

1 reactie

  • Bart van den Belt says:

    Beste Ad,
    Per toeval kom ik langs dit blog en het leek me leuk om toch even te reageren. Behalve dat jongleren zorgt voor ontspanning heeft het namelijk ook een fantastische invloed op de werking van de hersenen, en dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

    Doordat we met het aanleren ervan vooral gebruik maken van de analytische kant van onze hersenen (linkerhersenhelft) worden deze extra ontwikkeld. Hierdoor zijn we beter in staat om analytische processen (bijv. rekenen, ruimtelijk inzicht en schrijven) beter uit te voeren. Als we eenmaal kunnen jongleren dan maken we vooral gebruik van de rechter-hersenhelft welke creatieve processen op gang brengt. Jongleren zorgt dus ook voor meer creativiteit.

    Tot slot zorgt jongleren ook nog eens voor het verbeteren van de motoriek, doordat we beide hersenhelften tegelijkertijd nodig hebben voor het kunnen gooien en vangen van de ballen. Beide hersenhelften zijn met elkaar verbonden door de corpus callossum, de massa tussen de beide hersenhelften. Doordat we beide hersenhelften tegelijk moeten gebruiken versterken we deze corpus callossum en dat zorgt weer voor verbetering van de motoriek.

    In al je werkzaamheden is jongleren een prachtige metafoor om in te zetten… Succes met alles.

    Met een glimlach,
    Bart van den Belt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *